Hara Yoga
Eğitmenlik Eğitimi
Bir Keşif ve Kendini Gerçekleştirme Hikayesi
9 Ocak'ta başlıyoruz...
En iyi Öğretmen, En iyi Öğrencidir
Öğretmenlik, öğrencinin kendi yolunda yürümesine destek olmaktır.
Bu eğitim, Yoga kültürünü tanıtmayı ve deneyimletmeyi,
böylece içten gelen subjektif bir yetkinlik oluşturmayı hedefler.
6
ay
Pratik günlükleri, bire bir rehberlikler, haftalık ödevler ve iki haftada bir buluşmayla geçecek 6 ayda, hem somut hem soyut olarak pek çok keşif ve dönüşüm deneyimleyeceksiniz.
12
ayrı modül
7 somut, 3 soyut, 2 öğretme modülünden oluşan eğitimin her modülüne ayrı ayrı katılınabilir. Öğretmen olmak istemeyenlere de, öğretmenliğini geliştirmek isteyenlere de hitap eder.
250
saat*
200 saatlik temel eğitimin 180 saati öğretmenle yüz yüze geçer. Kalan 20 saatte öğrenciler birbirlerine ders verirler. 50 saatlik inziva ise seçime bağlıdır; yoğun pratik ve ders verme deneyimi içerir.
Eğitim Hakkında Her Şey
Eğitim ve İnziva tarih ve saatleri
Eğitimin online bölümü 9 Ocak itibariyle iki haftada bir cumartesi ve pazar günleri gerçekleşecek.
SOMUT ÖĞRETİLER (7 modül, 84 saat)
ÖĞRETME TEKNİKLERİ (2 modül, 24 saat)
SOYUT ÖĞRETİLER (4 modül, 48 saat)
SAATLER:
(nadiren, haftanın içeriğine göre, ders saatlerinde 15-30 dakikalık ufak oynamalar olabilir)
9.00-11.00 İlk ders
11.30-13.30 İkinci ders
14.00-16.00 Üçüncü ders
Eğitim içeriği
SOMUT ÖĞRETİLER (7 modül, 84 saat)
Konular: Pawanmukta, Mikro Akışlar, Güneşe Selam, Savaşçı Akışları, Ateş Nefesi, Pranayama ve Temel Meditasyon.
1.2 YOGİK YAŞAM TARZI: Niyet, Disiplin ve Farkındalık (Hamsa ile):
Konular: Yogik Yaşamın 5 Prensibi (egzersiz, nefes, gevşeme, beslenme, meditasyon), Sadhana (sistematik uygulama), Sankalpa (niyet), Lotus Planner (yaşam günlüğü)
1.3 HİS: Nefes, Postür, Hiza ve Doğaçlama (Hamsa ve Övünç ile):
Konular: Sempatik/Parasempatik sinir sistemi fonksiyonları, doğru postürün dinamikleri, pozlarda nefesi kullanmak, propriosepsiyon (hareket farkındalığı) ve interosepsiyon (his farkındalığı) yaklaşımlarını dengelemek
1.4 ASANA: Temel Pozlar (Hamsa ile):
Konular: Pozun fizyolojisi, kinesiyolojisi, psikolojisi, sık rastlanan sorun ve hataların çözümleri
1.5 VÜCUTUN YAPISI: Anatomi & Fizyoloji (Övünç ile):
Konular: Kas, kemik ve eklem terminolojisi, hareketleri ve rahatsızlıkları, postür dinamikleri ve bozuklukları, nefes ve anatomisi, travma, pozların ayrı ayrı sistemlere etkisi
1.6 HAREKET BİLİMİ: Kinesiyoloji (Övünç ile):
Konular: Anatomik hareket düzlemleri, yön terminolojisi, hareket terminolojisi, duruş bozuklukları, tension & compression (esneme & sıkışma), sakral nutasyon, poz ve nefes ilişkisi, pozlarda varyasyon ve modifikasyonlar.
1.7 SOMATİK: Beden Zekası ve Beden-Zihin Bağı (Sundari ile):
Konular: Polyvagal teori ve vagus siniri, teröpatik bir yaklaşım olarak interosepsiyon, somatik yaklaşımı yoga pratiğine entegre etme.
Konular: Tüm uygulamaları uygulatma teknikleri, kendi hitap biçimini keşfetmek, ses ve sessizlik kullanımı, öğrencinin hata veya engelini teşhis edip çözüm oluşturmak.
2.2 ÖĞRETİCİLİK: Niyet, Disiplin ve Farkındalık (Hamsa ile):
Konular: Uygulatma ve öğretme arasındaki fark, örnek ders şablonları, temalı ders oluşturmak, ders verirken zaman farkındalığı, sınıf düzeni, öğrenci/kayıt ilişkileri, online eğitim verme tavsiyeleri.
Konular: Farklı kültür ve öğretilerde yaşam enerjisi, çakraların fizyolojisi ve psikolojisi, çakra sadhanalar, nefes kilitleri ve ileri seviye pranayamaların deneyimlenmesi.
3.2 DUALİTE ve DENGE: Niyet, Disiplin ve Farkındalık (Sundari ile):
Konular: Düalite ve denge kavramları, eril ve dişil enerjinin tezahürleri, arketipsel karşıtlıklar, birlik kavramını anlamak ve somutlaştırmak
3.3 YOGA'NIN SIRLARI: Sutra, Gita ve Vedanta (Hamsa ile):
Konular: Patanjali Yoga Sutralar'da yoganın tanımı, aldanışın kökleri ve özgürlüğe uzanan yollar. Bhagavad Gita'da zihnin karanlık ve aydınlık tarafının, kolay ile doğrunun savaşı, eylem ve bilgi yollarının ayrımı. Vedanta ile varoluşun katmanları ve vedik kozmolojide alemlerin tanınması.
Eğitim kim içindir, kim için değildir?
Eğitim herkese açık ve uygundur. Sağlık, huzur ve manaya yönelik uygulamalı teknikler öğrenmek isteyen herkes katılabilir.
Vücudun ve zihnin limitlerini araştırmak, farklı görünen öğretilerin aynılığını keşfetmek veya ince sözlerin satır arasında gizli manalarını keşfetmek ilginizi çekiyorsa, doğru yerdesiniz.
Eğitimin çoğu, öğretmenlikle değil, uygulamayla alakalıdır. İlk 7 modül somut öğretileri içerir. Sonraki 2'si öğretmenlikle ilgilidir. Son 3 modül ise teoriktir. Öğretmenlik bölümlerine katılmadan da eğitimi alabilirsiniz. Bu durumda bir katılım belgesi alır, tamamlama sertifikası almazsınız.
Herhangi bir pozu yapabiliyor olmanız gerekmez, ne başlarken, ne mezun olduğunuzda. Eğitimin amacı, kendinizin/öğrencinizin fiziksel veya zihinsel limitlerini doğru teşhis edebilmeniz ve bu limitlere uygun tekniklerle yaklaşabilmeniz için gereken deneyimi kazandırmak, kendinize ve çevrenize iyi gelen bir yaşam sürmenize rehberlik etmektir.
Eğitimin öne çıkan ve fark yaratan özellikleri nelerdir?
İyi Gelme Hissi:
Eğitimde pozların doğrusunu/yanlışını/kuralını öğrenmekten ziyade, iyi gelme hissi ile uygulanmasını öğreneceksiniz. Ne zaman kendinize veya başkasına iyi gelmek isterseniz kullanabileceğiniz kapsamlı bir alet çantanız olacak.
Herkesin Yogası Kendine:
Nefesin Büyüsü:
Seçime bağlı inzivaya katılmayı seçerseniz, uykusundan beslenmesine, sessizlikten çemberlere, tüm öğretinin özü bünyenize işleyecek ve sizinle her yere gelecek.
Sertifika geçerli mi? Yoga Alliance onaylı mı?
Türkiye'de Yoga'nın Yasal Geçerliliği
Türkiye'de yasal geçerliliği olan tek sertifika HİS (Herkes İçin Spor) Federasyonu'nun eğitimidir. İster Türkiye'de ister yurt dışında aldığınız tüm diğer eğitim ve sertifikalar, yasal olarak geçersizdir. Türkiye'de yoga dersi vermek istiyorsanız, HİS Federasyonu'nun eğitimlerini almalısınız.
Yoga Alliance Sertifikası
Bu eğitim sonunda alacağınız sertifika, ekstradan ödeyeceğiniz bir 500₺ karşılığında Yoga Alliance onaylı olarak verilebilir. Bunun sebebi, Türkiye'de geçerli olmayan ve mezunlarımızın çoğunun talep etmediği bir sertifikaya düzenli olarak yıllık aidat ödüyor olmamızdır. Eğer YA sertifikası işinize yarayacaksa, bir miktar ekstra yatırımın da doğru ve haklı olduğunu düşünüyoruz.
Derslere nasıl katılınacak?
Derslerin tümüne Zoom üzerinden katılınacak. Eğitim grubuyla iletişim Telegram üzerinden yapılacak. Bu iki uygulamayı telefonunuza ve diğer cihazlarınıza indirmelisiniz.
Hem sizin öğretmeni görmeniz hem de öğretmenin sizi görmesi için iki ayrı cihazdan bağlanmanızı tavsiye ederiz; biri sizi yandan ve bütün olarak gören bir telefondan, diğeri sizin izlediğiniz bilgisayar/tablet ekranından. Ayrıca, izlediğiniz ekranı televizyona bağlamanızı özellikle tavsiye ederiz. Bunun için bir HDMI kablosu ve belki bir adaptör yeterli olacaktır.
Teknik konularda destek almaya ihtiyacınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Sadece bazı modüllere katılabilir miyim?
Evet, dilediğiniz sayıda modüle katılabilirsiniz. Her modülü, canlı veya kayıttan izlemek üzere, ayrıca 400₺'ye satın alabilirsiniz. Modüllerin listesini ve detaylı içeriğini 'Eğitim İçeriği' bölümünde görebilirsiniz.
Mezuniyet gereklilikleri var mı?
Öğretmen olarak mezun olabilmek için:
- Tüm videoların izlenmesi,
Yoga Alliance sertifikası alabilmeniz için, 144 saatlik canlı modüllerin 100 saatine canlı olarak (kayıttan değil) katılmanız gerekir.
Eğitim hangi ekolü takip ediyor?
Bu eğitim, herhangi bir ekole veya amaca bağlı olmayan temel bir eğitimdir. Çeşitli ekollerin öne çıkan yaklaşımları derlenmiş, esnek ve kapsamlı bir derleme haline getirilmiştir. Dilerseniz, ileri seviye eğitimlerimizle veya öğretmenlerle kurduğunuz bire bir iletişimler sonucu, kendinize uygun bulduğunuz ekole yönelebilirsiniz.
Eğitimin içeriğini besleyen ekoller:
- Şivananda Yoga'nın nefes egzersizleri, güneşe selam akışı, temel pozları ve gevşeme teknikleri
- Satyananda Yoga'nın eklem yogası ve yoga nidra teknikleri
- Vinyasa Yoga'nın temalı ders oluşturma yaklaşımı
- Yin Yoga'nın bireysel anatomi yaklaşımları
- Kundalini Yoga'nın niyet ve çakra uygulamaları
- Somatik çalışmaların sinir sistemine etki eden teknikleri
- Integral Yoga'nın bütünsel felsefi altyapısı
- Pilates'in duruş ve hareket bilimi bilgileri
Online eğitim yeterli mi? Artıları ve eksileri neler?
Hara Yoga olarak, yüz yüze deneyime önem veririz. Aynı amaçla bir araya gelen bir topluluğun sinir sistemlerinin uyumlanmasıyla yakalanan sinerji, bizim için kıymetlidir.
Online eğitimin çok bariz eksikleri olduğu kesin. Öğretmen tarafından fiziksel olarak düzeltilememek, diğer öğrencilere dokunamamak, sesin ve nefesin ufak nüanslarını yakalayamamak bunlardan birkaçı.
Online eğitimin artıları olduğu da kesin. Özel hayattan tamamen kopmadan öğretiyi düzenli olarak takip edebilmek, kişisel pratiğin ön plana çıkması, kaçırılan (veya tekrarlanmak istenen) derslerin kayıttan izlenebiliyor olması bunlardan birkaçı.
Online eğitimin eksikleri, hem öğrenci hem öğretmenleri yaratıcı olmaya, benzer etkilere farklı yollardan ulaşmanın yollarını bulmaya itti. Geldiğimiz noktada, size gereken bilgi ve deneyimi aktarabileceğimizden emin hissediyoruz.
İleri seviye eğitim sunuyor musunuz?
Evet, 2021 yılında 300 saatlik İleri Seviye Eğitmenlik Eğitimi sunacağız. Bu eğitimin tüm detayları şu an belli değil. Haber verilmek isterseniz lütfen merhaba@harayoga.com adresine bir mail atın.
Öngörülen içerik:
- Asana Jaya: Pozlarda fiziksel gelişim amaçlayan 12 haftalık bir kurs (24 saat),
Korona sebebiyle yarım kalan eğitimin öğrencisiyim. Bu eğitime katılabilir miyim?
Evet, bu eğitime hiçbir ekstra bedel ödemeden katılabilirsiniz, ama yasaklardan önce işlenen konulara denk gelen kısmı da tekrarlamalı, yani baştan başlamalısınız. Bize ulaşın.
Hara Yoga'nın Yoga'ya yaklaşımı nedir?
HY mezunuyum. Bu eğitime katılmamın bir faydası olur mu?
Bu eğitim, Hara Yoga'nın şimdiye kadarki en esnek ve kapsamlı eğitimi. Yeni içerikler olduğu gibi, eski içeriklerden yeni derlemeler de var. Özellikle anatomi ve somatik gibi modüllerin, eski mezunlara değer katacağından eminiz.
Eğitim süresince kişisel pratiğimi nasıl destekleyebilirim?
Her pazartesi günü Hamsa ile 90 dakikalık Hatha Yoga dersi, bu eğitimin bir parçası olarak size ücretsiz sunulacak. Her hafta farklı bir tema işlenecek derslerin her biri ufak bir atölye tadında geçtiği için, temalı ders oluşturma yetinizi geliştirmek için önemli bir deneyim havuzu oluşturacak.
Ayrıca, bu eğitime kayıt olanlara özel, 6 aylık sınırsız online ders paketini 600₺'ye satın alabilirsiniz.
Eğitimin fiyatı nedir?
200 saatlik temel eğitimin fiyatı 3500₺'dir.
5 günde 50 saatlik inzivanın fiyatı 1000₺ + konaklamadır.
Modülleri tek tek almak isterseniz 12 saatlik modüllerin her biri 400₺'dir.
Katılımcılara özel, 6 aylık sınırsız online üyelik 600₺'dir.