top of page

HY Blog

Gaṇeśa'nın Doğumu



Bu Ganeşa.


Şakti (Doğa Ana), koca evreni yarattıktan sonra dinlenmeye çekilir.


Rahatsız edilmeyeceğinden emin olmak ister, fakat yeterince güvendiği bir yardımcısı yoktur. Kendi vücudundan, (yani topraktan) bir çocuk yapar ve ona can üfler. Bu çocuk Ganeşa'dır.


Der ki, "Bunca işten yoruldum ve dinleneceğim. Lütfen kapımda dur ve hiçbir nedenle kimsenin girmesine izin verme."


Ganeşa kapıda beklerken Şiva gelir. Annesinin hizmetinden öte bir şey bilmeyen Ganeşa, tüm varlıkların tanrısı, Şakti'nin eşi ve kendi babası olan Şiva'yı tanımaz ve geçirmez.


Bir çamur parçası koca Şiva'yı nasıl durdurur dersiniz? Çünkü bu alem Şakti'nindir ve Şakti'dendir. Bu alemde feminen her şeydir ve maskülenin sadece gölgesi vardır.


Uzun lafın kısası, kapıdan giremeyeceğini anlayan Şiva, gidip destek toplar. Koca bir orduyla ve diğer tanrılarla kapıya dayanır. Muazzam bir savaştan sonra, tanrı Vişnu'nun bir ilüzyonu sonucunda Şiva üç başlı mızrağını fırlatır ve Ganeşa'nın kafasını uçurur.


Oğlunun ölümünü içinde hisseden Şakti uyanır ve durumu fark eder. Ne demiştik? Bu alem feminen alemdir ve Şakti'nin hiddeti limit bilmez. Tüm vahşi formlarına bürünür. Karşısındaki koca orduyu ve tanrıları yaprak gibi savurur.


Şakti'nin gözü döner, vahşeti öyle bir noktaya gelir ki artık tezahür evrenin varlığı tehlikeye girer. Şiva ve diğer tanrılar toplanır ve Şiva'nın Şakti'ye boyun eğmesini tembihlerler.


Şiva gider, Şakti'ye boyun eğer ve af diler. Doğa Ana'nın vahşeti bir anda merhamete dönüşür ve Şiva'yı kucaklar, fakat adalet talep eder: Ganeşa yaşama geri döndürülecektir ve bundan sonra her şeyin başında ilk onun adı anılacaktır.


İlginç olaylar silsilesi, Ganeşa'nın hayata döndürülmesi için bir fil kafası edinmesiyle sonuçlanır ve o zamandan beri tüm başlangıçlarda Ganeşa anılır.


İster güne başlayın, ister niyete, ister duaya, ister evliliğe veya işe, Ganeşa enerjisi ilk adımdır.


Ganeşa, engellerin ve başlangıçların tanrısıdır. Bir elinde bağlamayı sembolize eden halat, diğerinde kurtuluşu sembolize eden balta bulunur.


Bu semboller bize der ki, tüm engeller bizim gelişimimiz içindir. Şimdinin engeli, geleceğin basamağı olacaktır.


İlhamla.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page