top of page

HY Blog

Kāli: Zaman ve Dünüşümün Vahşi Tanrıçası



Bu Kali.


Tantrik kültürde tezahür evrenin annesidir, ama öyle bildiğimiz annelerden değil. Vahşet kavramına yeni boyutlar getiren, gözü dönmüş, özgürlüğün limitlerini zorlayan bir Tanrıça'dır.


Ölüm, kıyamet, karanlık, vahşet ve cinsellikle ilişkilendirilen bu Tanrıça, ilginç bir şekilde anaç korumacılıkla da ilişkilendirilir. Karşınızda ise yok olursunuz, ama yanınızda ise hiçbir şeyden korkmazsınız.


10 kolunda bir çok silah ve bir kesilmiş kafayla resmedilir. Düşmanlarının kemiklerinden takı yapar. Memeleri çıplak, dili dışarıda, gözleri delice açıktır. Bir Yogi'nin en yüksek arzusudur Kali tarafından mahvedilmek.


Kali, Sanskrit dilinde 'zaman' anlamına gelen Kala kelimesinin dişi formudur. Kali'nin gözü dönmüşlüğü de buradan gelir; zamanın gözü kimi görür ki?


Bir şey veya kişi, ne kadar güzel, özel, güçlü veya zengin olursa olsun, zamanın gözünde sadece tozdur, küldür.


Ganeşa'nın ölümünden sonra hiddete kapılan Şakti'nin büründüğü form da Kali'dir, Şiva'yı tanımayıp, ceset gibi yere yatırıp üstünde danseden de.


Kali, nihai yok edicidir. Bir düşünün, nihai Yok Edici, her şeyi yok ettikten sonra geriye kalandır. Bu onu başsız, sonsuz ve ebedi yapar. Doğmuş olan her şey ölecek, geriye hep var olan kalacaktır. Bu, bir Yogi'nin yegane amacıdır.


Kali, dişil enerjinin kendini bulmuş, kabul etmiş ve yüceltmiş halidir. Menstrüasyon kanıdır. Simyanın aktif gücüdür. Koşulsuz cesaret ve sonsuz adanmadır. Hiçbir şeye gücü yetmediğini fark edenin muazzam gücüdür.


Kali, nihai özgürlüktür. Özgürleşmiş dişile selam olsun.


Om Krim Kalikaye Namah.


İlhamla

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page