top of page

HY Blog

Gevşeme Sanatı ve Bilimi

Yazan: Swami Satyananda, Yoga & Kriya Çeviren: Hamsa Saraswati


Gevşeme bir sanattır; hayatı sağlıklı ve keyifli bir hale sokmak, vücudu ve zihni rahatlatmak için geliştirilebilecek ve kullanılabilecek pek çok teknik vardır. Gevşeme bir bilimdir; somut, bilimsel gerçeklere dayanır.


Gevşemekten kolay ne olabilir?


Gevşeme kulağa kolay gelir; kişi gözlerini kapar ve uyur. Ama, aslında, çoğu kişi için gevşeme, derin gevşeme, çok zordur. Dinlenirken dahi zihinleri karışıklık içindedir, vücutları bir o yana, bir bu yana döner ve kasları seğirir. İnsanların önündeki en büyük engel, gevşeme için gereken aktif adımları atmak, var olan temel teknikleri geliştirmek ve kullanmaktır. Çoğu kişi gerçekten gevşeyemediğinden, tam anlamıyla rahat olamadığından, sadece gevşeyebildiklerinde tüm hayatları değişecektir. Bu son derece basit olay, harikulâde  sonuçlar getirebilir.


Gevşeme bir ihtiyaçtır


Gevşeme herkes için elzemdir. Gevşeme derken bahsedilen, tam dinlenme ve yenilenme getirecek bir süre boyunca hem vücut, hem zihinden gerginliğin atılmasıdır. Uykunun tüm nedeni budur, ama artık çoğu kişinin sahip olduğu gerginlik dolu günler, uykunun işlevini yetirmesini engelliyor. Pek çok kişi, uykuda bile yeterince dinlenemediğini, kaygıya ve sorun çözmeye devam ettiğini görüyor. Bu, gevşemenin, dolayısıyla dinlenmenin ve yenilenmenin, önüne geçmiş oluyor. Sabah kalktıklarında hala yorgun oluyorlar ve bu tüm güne ve hayata yayılıyor. Bu zor bir döngü, çünkü o gece yatağa sadece günün değil, rahatsız geçen sayısız gecenin birikmiş yorgunluğuyla giriyorlar. Hafta sonları insanların çoğunun uzun saatler boyu uyumasına şaşmamak gerek! İhtiyaçları var. Bu nedenle modern insan gevşemeye neden olan sistemli yöntemleri öğrenmelidir. Uyku gereklidir, ama kaygı ve gerginliği hızla ve verimle atan yöntemlerle desteklenmelidir Çelişkili gözükmesine rağmen doğru olan bir şey var ki, kolaylıkla gevşeyen kişiler daha fazla iş yapabilir, hayatın daha çok keyfine varır, daha az uykuya ihtiyaç duyar ve hayatın tüm alanında sosyal ilişkileri daha sorunsuzdur. “Tembel insanlara ne demeli? Onlar tamamen rahattır, ama çalışmazlar,” diye sorabilirsiniz, ama bu farklı bir durumdur. Tembel biri ya iradesini eyleme geçmeye yönlendiremeyecek kadar fazla zihinsel rahatsızlığa sahiptir ya da eyleme gönülsüzdür. Bu, gevşemeden farklı bir durumdur. Gerçekten gevşeyebilen biri gerektiğinde fiziksel ve zihinsel güçlerini toplayabilir ve tek yöne yönlendirebilir. Bu aslen iradedir; tüm varlığını, dikkat dağıtmadan, belirli bir amaca ulaşmaya yönlendirme yetisiyetisidir. Gevşeme, güçlü irade getirir. Gerginlik, tüm yönlerde enerji ve algı kaybına neden olur.


Gevşeme dönüştürür


Yoga dersleri sırasında insanlarda harikulâde  değişimler görülebilir. Pek çok kişi, gerginlik yüzlerinin her çizgisine ve söyledikleri her söze kazınmış şekilde sınıfa girer. Saldırganlık veya rahatsızlık hakimdir. Vücutları gerginlik, kaygı ve mutsuzlukla doludur. Çok da zor olmayan uygulamalara başlarlar, yavaş yavaş, ama emin adımlarla gerginlik ve duygusal çalkantılar azalmaya başlar. Onlar genelde anlamasalar da, yoga öğretmenleri bu dönüşümü yüzlerinde görürler. Öğrenciler gevşemeyi ancak dersin sonunda gülümsediklerini, günlerdir ilk kez gerçekten, içten gülümsediklerini, yolda yürürken içlerinden şarkı söylemek geldiğini gördüklerinde fark ederler. Dersten öncesine göre daha hafif, kaygısız ve kendine güvenli hissederler. Bu durum bir istisna değil, genel geçerliliktir. Bu kişiler, gevşeme yöntemlerinin sistematik süreciyle, kendilerine, başkalarına ve tüm hayata bakışlarını değiştirirler. Bu dönüşüm bazen sadece bir saat sürer, ama zihinde harika bir izlenim bırakır ve hayata karşı kalıcı olarak daha rahat bir tavrı teşvik eder. Bu, ister yoğun aktivite, ister uyku veya başka bir durumda fiziksel ve zihinsel rahatlığı hayatınızın normal bir parçası olarak görmeye başlamanız için bir başlangıç noktasıdır. Fiziksel ve zihinsel rahatlığın, arada bir, belki yoga derslerinde ortaya çıkan bir durum olmadığını, ister yoğun aktivite, ister uyku veya herhangi bir durumda hayatınızın normal bir parçası olduğunu görmeniz için bir başlangı noktasıdır.


Hayatınızın rahatlık ve neşenin bir tezahürü olmasını isteriz. Bunun yolu, tüm koşullarda ve sürekli rahat kalabilme yetisini geliştirmekten geçer. Yoga’da uyguladığınız her şey, asana (pozlar), pranayama (nefes egzersizleri), meditasyon vb, hem vücut hem zihin için gevşeme ve tümsel yenilenme getirir. Ayrıca, çok basit olmakla beraber, hızlı ve etkili gevşeme ve yenilenme getiren teknikler de vardır. Bu teknikler, yazılarımızın geri kalanında paylaşılacak.


Bu makale Swami Satyananda’nın ‘Yoga and Kriya’ kitabından Hamsa Saraswati tarafından çevrilmiştir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page