top of page

HY Blog

Sankalpa: Karar Alma Sanatı

Yazan: Swami Satyananda, Yoga & Kriya Çeviren: Hamsa Saraswati


Sanskrit bir kelime olan sankalpa, ‘karar’ veya ‘niyet’ olarak çevrilebilir. Yoga Nidra’nın önemli bir tekniği ve aşamasıdır ve kişiliği olumlu şekilde dönüştürmek için güçlü bir yöntemdir. Sankalpa, bilinçaltına işlenen kısa bir zihinsel ifade şeklini alır. Yaşam tarzını değiştirmenin, istenenlere ulaşmanın, zihinsel engel ve çatışmaları kaldırmanın bir yöntemidir.


Geçmiş düşünceler, şu anki karakter, tavırlar vb getirdi. Şu anki düşünceler ise gelecekteki davranışlarımızı belirleyecek. Sankalpa formunda güçlü düşüncelerle kaderin değiştirilmesi mümkündür.


Düşünürseniz, tüm büyük insanlar Sankalpa nedeniyle büyük olurlar, ister bilinçli, ister bilinçsiz. Bir şeye ulaşmak için yanan bir arzu ateşleri vardır. Sankalpaları, zihin ve kişiliklerini dönüştürür ve bu da dış dünyadeki amaçlarını fark etmelerini sağlar. Ufak bir tohum olan Sankalpa, ekip büyütülürse, pek çok meyve verebilir. Sankalpa’nın gücü budur. Yoga Nidra’da Sankalpa kullanımı da hayatınızda bir etken olabilir.


Yoga Nidra pratiği sırasında zihin oldukça almaya açık bir haldedir ve Sankalpa formunda öz-telkinlere duyarlıdır. Bilinçaltına Sankalpa tohumunu ekmek mümkündür. Sankalpa, ekildiği andan itibaren, büyüyüp meyve vermesi için zihnin muazzam güçlerini toplamaya başlar. Başta Sankalpa sadece bilinçli bir karardır, ama zamanla çok güçlü bir bilinçaltı ivmesi olmaya başlar. Bu daha derin güç, zamanla tekrar bilince yükselir ve kişiliğiniz ve hayatınızda değişimler başlatır.


Sankalpa’nın zihne sıkıca kazınması çok önemlidir. Pek çok kişi karar verir, ama nadiren sonuçlandırır. Bunun nedeni basittir; karar yeterince derine kazınmamıştır, onun yerine sadece entellektüel seviyede, zihnin yüzeyinde işler. Genelde karar, zihin karışıkken, genel olarak mutsuz ve hoşnutsuzken verilir. Zihin bu noktada karar almaya hazır değildir. Başarılı karar almak için Sankalpa tohumu güçlü bir irade ve hisle ekilmelidir. Ayrıca, zihin onu kabul etmeye ve kendine katmaya uygunken ekilmelidir. Yoga Nidra, aynen böyle bir zamandır.


SANKALPA SEÇİMİ


Sankalpanı dikkatle seçmelisin. Hayatında önemli olan bir şey olmalı. “Yeni bir araba alacağım” ya da “Komşumdan daha başarılı olacağım” gibi yüzelsel kararlar almayın. Başka pek çok yüzelsel örnek verilebilir. Tüm hayatınızı tamamiyle değiştirecek kararlar al.

Kötü bir alışkanlığı bırakmak istiyorsan, dikkat et, çünkü onlar çoğunlukla çok daha derinde yatan başka şeylerin dışa vurumudur. Kötü alışkanlıklar genelde güvenlik valfi gibidir ve derin zihinsel gerginliklerin basıncını azaltırlar. Bir alışkanlığı bastırırsan, başka bir alışkanlık yerine çıkar. Bu, hava yatağına benzetilebilir; bir bölgeye basarsan, diğer bölge yukarı çıkar. Zihnin gerginlikleri de böyledir; bir alışkanlığı bastırırsan, başka alışkanlık hızla yerine geçer. Bu yüzden genelde ‘kötü alışkanlıkları’ bırakmakla ilgili Sankalpa tavsiye etmeyiz. Hayatınızı daha mutlu, neşeli ve tamamlayıcı bir tecrübe haline getirmeye yönelik bir Sankalpa daha iyidir. Bu gerçekleştiğinde sözde kötü alışkanlıklar kendiliğinden, baskı veya çaba olmadan, buharlaşırlar. “Sigarayı bırakacağım”, “Sinirli olmayı bırakacağım” gibi kararlar almak yerine, bahsettiğimiz gibi daha derin etkili kararlar al.


Sankalpa açık seçik olmalıdır. “Olumsuz niteliklerden arınacağım” ya da “Erdemli biri olmaya çalışacağım” gibi belirsiz kararlar alma. Bunlar anlamsız ve etkisiz. Bu çeşit kararlar bilinçaltına kadar ulaşmaz ve kesinlikle hayatınızda bir değişim getirmez.


Doğal güdümleri baskılamaya yönelik Sankalpaları da tavsiye etmeyiz. Örneğin, çoğu kişi cinsel perhizin yogik uygulamalar için gerekli olduğunu duyar ve psikolojik baskı hisseder. Bu durum, doğru zamanda ve aşamalarda geçerli olsa da, tamamiyle doğru değildir. Yanlış zamanda uygulalandığında yarardan çok zarar getirir.


Kendi Sankalpa’nı seçmelisin. Bu önereceklerimiz olumlu, yapıcı ve ahengi arttıran, düzenli ve içtenlikle uygulanırsa seni daha mutlu bir hayata yönlendirecek Sankalpalar:

“Tamamen sağlıklı olacağım” “Olumlu ve dinamik olacağım” “Her gün Yoga yapacağım” “İşlerimde başarılı olacağım” “Farkındalığımı arttıracağım” “Guru’mu bulacağım”


Ve benzerleri. İhtiyaçların ve eğilimlerine göre seç. Yıllarca başarıyla Yoga Nidra uygulamış bir adamın bir Sankalpası vardı: “Beni işe yarat”. Sankalpayı seçmekte aceleci olma ve kendin seç. Seçersen, meyve verene kadar değiştirme ve bir kerede sadece bir Sankalpan olsun. Başlangıçta Sankalpa’dan hiç sonuç çıkmayabilir, ama sabırlı ol. Bir gecede değişim bekleme. Sankalpa’nın doğasına ve bilinçaltında ekileceği derinliğe göre zaman alabilir.


SANKALPA KULLANMANIN KURALLARI


Açıklık: Sankalpa kısa, basit ve açık bir cümle biçimine sahip olmalı. Minimum kelime kullanılmalı. Aynı cümle, değiştirilmeden, başarıya ulaşana dek tekrarlanmalı. Tekrar: Sankalpa tüm zihinle tekrar ve tekrar uygulanmalı. İçtenlik ve His: Sankalpa’yı içtenlik ve hisle tekrarlanmalı. Sadece ağızdan değil, kalpten söylenmeli. Sadece entellektüel olarak tekrarlamak Sankalpa’nın bilinçaltına kazınmasını sağlamaz. Sankalpa zihnin derinliklerine ancak güçlü bir duygusal uyaranla indirilebilir. İçtenlik eksikliği de Sankalpa tohumunun ekilmesini engeller; bu yüzden içten ol. Zaman: Sankalpa, Yoga Nidra’nın baş ve son bölümlerinde tekrarlanmalı. Uykudan önce ve uyandıktan hemen sonra da tekrarlanabilir. Bu zamanlar, zihnin en alıcı zamanlarıdır, ama aslında Sankalpa günün her saating tekrarlanabilir. Tek Sankalpa: Bir Sankalpa seçin ve meyve verene kadar onunla kalın. Değiştirmeyin.


Bu makale Swami Satyananda’nın ‘Yoga and Kriya’ adlı kitabından Hamsa Saraswati tarafından çevrilmiştir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page